Skip to content
Relaxed presenteren - Banner

Relaxed presenteren.

Sta je voor de opgave om jezelf te presenteren? Dan wil je natuurlijk zelfverzekerd daar staan. Jouw publiek boeien en verrassen met een originele presentatie. Niet standaard, net even anders dan de rest. Er zijn verschillende manieren om op te vallen. In deze blog lees je hoe je een ontspannen en zelfverzekerd een presentatie kunt geven.

Spreken voor een zaal of groep mensen vinden de meeste mensen spannend. Er zijn maar weinig mensen wie het echt koud laat. Of het er nu bij hoort in jouw baan, je als spreker wordt geboekt of het is de eerste keer dat je een presentatie moet geven. Hoe dat ook, het blijft altijd een beetje spannend. Gelukkig zijn er wel dingen die helpen om de druk er een beetje van af te halen. We geven je 5 tips om relaxter te presenteren.

Relaxed presenteren -Interactie Publiek

1. Bereid je goed voor!

Hoe spontaan, uit de losse pols en relaxed sprekers soms ook overkomen. Reken maar dat ze hun verhaal goed hebben voorbereid. Lees je dus goed in zodat je alles weet van het onderwerp. Leer geen verhaal uit je hoofd maar zorg dat je het kunt navertellen in je eigen woorden. Oefen dit door je verhaal hardop uit te spreken. Denk van tevoren ook na hoe je je publiek direct kunt boeien. Bedenk een leuke anekdote, grapje of vertel iets persoonlijks. Zo zorg je ervoor dat iedereen direct aan je lippen hangt.

2. Spreek de taal van je publiek

Denk in je voorbereiding ook na over bepaalde woorden die vaktaal zijn. Kan iedereen je verhaal volgen? Bedenk anders van tevoren hoe je hiervoor zorgt. En over taal gesproken. Wie zijn degenen aan wie je het gaat vertellen? Zijn ze bijvoorbeeld jong, oud, man, vrouw, gelovig of geleerd? Het helpt om hier vooraf bij stil te staan.

3. Gebruik de actualiteit

Je publiek zit niet te wachten op een ingestudeerd verhaal. Iedereen zal dit merken. Maar het is wel leuk als je kunt inspelen op iets wat op dat moment aan de orde van de dag is. Dit zorgt voor herkenbaarheid en zo zal jouw publiek zich eerder aangesproken voelen. Bedenk dus hoe je actualiteiten kunt gebruiken om je publiek te boeien en een bruggetje kunt maken naar jouw verhaal.

4. Zorg voor interactie

Een trucje dat vaak wordt toegepast door cabaretiers, is om het publiek ook te vragen om respons. Dit doe je door gesloten vragen te stellen. Bijvoorbeeld: Wie is er met de fiets gekomen? Willen alle mannen in de zaal hun hand opsteken? Of verzin iets. Probeer dit te doen met humor. Het is altijd fijn om eerst een beetje te peilen wat er in de zaal leeft. Door mensen te betrekken en er in het verhaal af en toe op terug te pakken, houd je mensen bij de les.

5. Sta sterk met een perfecte leidraad

Hoe pakt de rest het aan met een presentatie? Wat is de verwachting van je publiek? Als je dit weet te overtreffen dan sta je natuurlijk al met 1-0 voor. Is het gebruikelijk om hand-outs uit te delen? Leg dan eens een blanco vel klaar zodat je publiek zelf aantekeningen kan maken. Daarnaast heb je natuurlijk al de helft gewonnen als je met een perfect vormgegeven presentatie voor de dag komt.

Wil je lezen hoe je dit aanpakt? Lees dan onze onderstaande blogs nog eens:

Kunnen wij je helpen met het maken van een foutloze presentatie? Wij hebben meegedacht over tal van presentaties en bouwen de perfecte PowerPoint, Google Slides of Prezi voor jou. Neem contact met ons op!

Deel dit stuk