Skip to content
Van blanco naar dé perfecte presentatie - Banner

Van blanco naar dé perfecte presentatie.

Hoe kom je van niets tot de perfecte presentatie? Er gaat een heel denkproces aan vooraf voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met het bouwen van een presentatie. In deze blog leggen wij uit welke stappen wij zetten om te komen tot een goede pakkende presentatie.

Wanneer je nog helemaal aan het begin staat van je presentatie is het goed om een paar dingen na te gaan;

  • Wie is mijn publiek? En vooral ook: Hoe sluit ik mijn presentatie het beste aan bij deze mensen? Hoeveel kennis hebben ze op voorhand van dit onderwerp?
  • Wat wil ik met mijn presentatie bereiken? Wil ik een product verkopen? Bied ik een oplossing voor een probleem of wil ik een verandering teweegbrengen?
  • Wie is de spreker en hoe goed is hij/zij hierin? Je kunt natuurlijk wel compenseren met een perfect vormgegeven presentatie wanneer je een iets mindere spreker hebt/bent. Andersom werkt dit overigens niet. Want het wil natuurlijk niet zeggen dat je een goede spreker met een mindere presentatie voor de groep wilt zetten.

Een goede presentatie begint met een goed verhaal. Als je helder hebt wat je wilt overbrengen en voor wie dan kun je aan de slag.

Ons stappenplan

Van blanco naar dé perfecte presentatie - Schetsen

Stap 1:

Bedenk goed waarom jouw publiek dit verhaal aan zou willen horen. Welke oplossing heb je te bieden? Waarom is dit interessant en hoe weet je direct de aandacht van je publiek te pakken? Vaak zit hem dit niet in het product dat je aanbiedt, maar in de oplossing. Wat levert jouw verhaal/product/dienst de mensen op?

Stap 2:

Pas storytelling toe, oftewel probeer de boodschap te verpakken in een verhaal. Bijvoorbeeld wanneer je vertelt over dat ene moment dat je ’s morgens onder de douche stond en een goed idee bedacht. En wat dit uiteindelijk aan comfort, rust, geld, of geluk oplevert. Spreek over herkenbare voorbeelden. Door de boodschap daarnaast te verpakken in een persoonlijk verhaal, is je publiek sneller geboeid.

Bedenk dus een goed verhaal waarmee je jouw publiek zult overtuigen dat ze jouw product of dienst nodig hebben. Een goed verhaal begint met een herkenbaar probleem, het bevat hoofdpersonen, een conflict en je sluit af met de oplossing.

Stap 3:

Nu je je verhaal helder hebt kun je het op gaan delen in hoofdstukken. Vervolgens deel je de hoofdstukken op in slides en bepaal je per slide hoe deze eruit moet komen te zien.

Stap 4:

Tot slot ga je aan de slag met het vormgeven van de presentatie. Welke stijl zet het meeste kracht bij je verhaal? Gebruik je hiervoor de herkenbare huisstijl van je bedrijf of wijk je er juist een keer helemaal van af? Ga na welke animaties en afbeeldingen je nodig hebt om je presentatie vorm te geven.

 
Van blanco naar dé perfecte presentatie - Powerpoint template

Kunnen wij je helpen met het maken van een foutloze presentatie? Wij hebben meegedacht over tal van presentaties en bouwen de perfecte PowerPoint, Google Slides of Prezi voor jou. Neem contact met ons op!

Deel dit stuk