Skip to content
8 tips voor een professionele PowerPoint presentatie - Banner

8 tips voor een professionele PowerPoint presentatie.

Je moet een presentatie houden en direct kruip je achter je computer. Welk programma je ook gebruikt om een presentatie te bouwen; alle goede presentaties hebben bepaalde overeenkomsten. Wij gaan je in deze blog uitleggen wat goede presentaties gemeen hebben. Bouw dankzij deze 8 onmisbare tips een heldere en professionele presentatie:

 
Blog Image Marketing Presentation

1. Minder slides

Een schot voor open doel maar alle informatie moet uit jouw verhaal komen. Alles wat op het scherm staat moet kracht bij zetten maar jouw verhaal is leidend. Beperk daarom hoe dan ook het aantal slides in je presentatie en zorg dat je publiek niet wordt bedolven onder je presentatie. Er staat geen x-aantal slides voor een bepaalde duur van een presentatie. Ook een berekening maken van een aantal minuten per slide heeft geen zin. Zoals gezegd: jouw verhaal is leidend dus bij de ene slide zul je langer stilstaan dan bij de andere.

2. Zo min mogelijk tekst

Houd in gedachte: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Schrap zoveel mogelijk tekst en kijk waar je je informatie ook visueel in beeld kunt brengen. Beperk je slides tot een aantal kernwoorden, een slogan of tot resultaten.

3. Lettertype en opmaak

Kies voor de lettergrootte 30. Standaard in PowerPoint staat hij op 18! Een groot lettertype heeft twee voordelen. Wanneer je presentatie niet goed geprojecteerd wordt om wat voor reden dan ook, is je informatie nog steeds leesbaar. Daarnaast zet je automatisch niet veel tekst op een slide omdat het simpelweg niet past. Zorg ook voor voldoende contrast tussen de tekst en de achtergrond van je slide, denk aan kleurgebruik en wat je wilt vertellen. Blauw zorgt voor kracht en overzicht, rood springt in het oog en zachte kleuren zullen je boodschap zachter maken.

4. Breng eenduidigheid in je slideshow

Zorg voor rust en eenvoud in je presentatie. Gebruik op elke slide dezelfde kleuren, stijlen en vormen.

5. Vereenvoudig

Grafieken, diagrammen of tabellen maken een presentatie saai en plat. Het geeft misschien inhoudelijk veel informatie maar je zult je publiek er weinig tot niet mee boeien. Aarzel niet om de belangrijkste informatie uit een ingewikkelde tabel te halen en er een vereenvoudigde versie van te maken.

6. Eén slide, één boodschap

Beperk je tot één boodschap, één uitgangspunt of één topic per slide. Je creëert focus bij je publiek en je zorgt voor structuur in je eigen verhaal. Twee vliegen in 1 klap want zo zul je zelf niet snel de draad kwijtraken

7. Animatig

Matig in je animaties. Stuiteren, draaien, flikkeren; het werkt eerder lachwekkend dan dat het iets doet voor je verhaal. Wanneer dan wel gebruiken? Wanneer je processen wilt uitleggen of de verschillende stappen van een procedure. Daarnaast, wanneer je subtiele verwijzingen animeert, ziet je presentatie er snel professioneel uit.

8. Gebruik goed beeldmateriaal

Zorg dat je beeldmateriaal van hoge resolutie is en een heldere boodschap geven. Voeg geen plaatje toe omdat je een plaatje in je presentatie wilt. Je beeldmateriaal moet wel ergens over gaan. En kies niet voor voordehandliggende stockfoto’s maar probeer origineel te zijn. Heb je al eens nagevraagd bij de communicatiedienst van je onderneming of er een database bestaat met foto’s van je bedrijf, je producten of de mensen?

Blog Image Marketing Presentation

Kunnen wij je helpen met het maken van een foutloze presentatie? Wij hebben meegedacht over tal van presentaties en bouwen de perfecte PowerPoint, Google Slides of Prezi voor jou. Neem contact met ons op!

Deel dit stuk