Skip to content
Presenteren valt te leren - Banner

Presenteren valt te leren

Presenteren. Eigenlijk doen we het onbewust de hele dag door. Ieder moment waarop je tegenover iemand staat, hou je eigenlijk een korte presentatie. Als persoon presenteer je jezelf, het bedrijf waar je werkt en jouw plannen en/of ideeën. Vaak genoeg onbewust, maar presenteren doe je wel. Presenteren is op die manier toch ergens de kern van communicatie. Dit zijn dus nog meer reden voor jullie om deze vaardigheid te beheersen en er lol in te hebben. Helaas bezit niet iedereen dat presentatie ‘gen’ van nature. Toch geloven wij erin dat iedereen een presentatie master kan worden naar aanleiding van de juiste tips en tricks.

Presenteren valt te leren - Presentatie

Lichaamstaal

We komen voor mooie, echte verhalen, die we ons voor kunnen stellen. Als we het ons niet voor kunnen stellen dan begrijpen we er niets van. Dat uitbeelden dat doet de spreker met handen en voeten en met zijn of haar motoriek. Woorden worden slecht onthouden. Het gaat om lichaamstaal, emotie en gevoel. Ga juist in het midden van het podium staan en wees niet bang voor stilte in de zaal. Dit is namelijk een uitstekend moment om contact te maken met je publiek.

Relax!

Een andere veelvoorkomende fout is het gebrek aan voorbereiding. Een presentatie geven zonder een goede voorbereiding kan resulteren in een onduidelijke boodschap, fouten en onderbrekingen in de presentatie. Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen om de presentatie voor te bereiden en te oefenen, zodat je je boodschap duidelijk en effectief kunt overbrengen.

Trek jezelf niet teveel aan van kritiek

Er zijn mensen die altijd wel iets op te merken hebben of die eindeloos vragen gaan stellen. Deze mensen zijn nieuwsgierig, onderzoekend of perfectionistisch. Dit soort mensen zitten altijd wel in je publiek. Hou hier ook rekening mee en vat het vooral niet persoonlijk op.

Enthousiasme

Rust in je verhaal moet niet worden verward met het houden van een saaie, droge presentatie. Een lage stem zorgt voor de geloofwaardigheid die heel belangrijk is. Maar enthousiasme is gelukkig een gouden eigenschap die er voor zorgt dat je je publiek meeneemt in je verhaal. Heb jij een lage stem? Speel dan met je stem op momenten dat je echt een punt wil maken! Dan zit je altijd goed en komt je boodschap beter over.

Toon je passie

Concentreer jezelf volledig op je onderwerp en op wat je het publiek te zeggen hebt. Toon je passie voor het onderwerp om je publiek met jouw enthousiasme aan te steken.

Wie is je publiek?

Wat is het kennisniveau van de mensen die je tegenover je hebt zitten? Niets zo irritant als wanneer het publiek je niet kan volgen, omdat het ze ontbreken aan kennis. Pas dus op voor het doceren of eindeloos herhalen van wat je opdrachtgever al weet. Kortom: sluit je aan bij het kennisniveau van je publiek.

Betrek uw publiek!

Probeer je publiek zoveel mogelijk uit de rol als luisteraar te krijgen. Stel niet alleen vragen maar wees ook nieuwsgierig naar de mening van je publiek. Zorg dat je ook genoeg oogcontact met je publiek maakt om ze zo ook te betrekken tot jouw presentatie en bied ze de ruimte om te reageren. Stop dit ook in je voor bereiding. Denk hier aan wat de interessante momenten zijn om je publiek bij je presentatie te betrekken, maar ook om met ze te praten.

 

Het overbrengen van je boodschap

Natuurlijk moet je presentatie niet te kort zijn, want uiteindelijk gaat het om het overbrengen van een boodschap. Voorkom veel tekst op de slide en veel bulletpoints zo verlies je namelijk snel de aandacht van jouw publiek. Dus presenteer je boodschap kort en krachtig. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat mensen dingen beter onthouden als je deze drie keer herhaalt!

Denk na over je presentatie ruimte


Zorg ervoor dat de ruimte waarin je de presentatie geeft voldoet aan je eisen. Mensen die 20 minuten moeten staan terwijl ze naar je presentatie luisteren maakt het luisteren naar je verhaal extra uitdagend. Daarom is het beter om ervoor te zorgen dat iedereen zit. Wat je wensen ook zijn: zorg ervoor dat je van tevoren weet hoe de zaal eruit ziet zodat je daar rekening mee kunt houden.

Fouten maken is oké!

Niemand is perfect, iedereen maakt fouten. Jij mag ook fouten maken. Als je fouten maakt moet je jezelf niet gaan veroordelen, maar op zoek gaan naar manieren om het in het vervolg beter te doen.

NO GO:

– Lange tekst in je presentatie zetten
– Eindigen met een cliché
– Bedanken voor de aandacht
– Voorlezen van een papiertje
– De tekst vooraf geven

Kunnen wij je helpen met het maken van een foutloze presentatie? Wij hebben meegedacht over tal van presentaties en bouwen de perfecte PowerPoint, Google Slides of Prezi voor jou. Neem contact met ons op!

Deel dit stuk